Menu
Ik wil lid worden

Lezing Ben Tiggelaar

31 oktober 2013

De ochtend na de lezing op 31 oktober 2013 kreeg het bestuur van het OCG de volgende reactie: "Wat een inspirerende spreker hadden jullie uitgenodigd. Ontzettend leuk dat jullie zo'n topper naar Goes hebben weten te halen". Dit vinden wij ook en waarderen deze leuke en herkenbare reactie!

Op de bewuste 31 oktober stroomde vanaf 15.30 uur de Westerkerk vol met een kleine 300 belangstellenden.

Nadat Marco Rave de opening had verzorgd, kreeg wethouder Loes Meeuwisse het woord en bracht een ieder op de hoogte van de positieve Goese ontwikkelingen. Na het uitwisselen van felicitaties over en weer startte Ben Tiggelaar zijn lezing van circa 6 kwartier over het actuele thema "Leidinggeven aan verandering". Mede gezien de ambiance zou je kunnen denken dat het een lange preek zou zijn met houten billen als het resultaat, echter dit was in het geheel niet in het geval. Ben kreeg ons letterlijk in beweging (…het lied was een signaal), maar vooral ook figuurlijk. Op een zeer praktische wijze wist hij wetenschappelijke inzichten over te brengen die we bijna allemaal herkennen in ons werk en in de privésituatie. Waarom is het zo moeilijk om cultuurveranderingen te realiseren? Hoe komt het dat we onze voornemens niet afmaken? Aan de hand van een heel eenvoudig model wist Ben ons duidelijk te maken dat het concreet benoemen van het gewenste resultaat één van de zeer belangrijke voorwaarden is voor succes van iedere verandering.


Intentie
 
Situatie
 
Gedrag
 
Resultaat
 

Ben had van het OCG bestuur de opdracht gekregen om een inhoudelijk, echter ook humoristisch verhaal te houden. Daar is hij zeker in geslaagd! Hoe logisch is echter zijn inhoud: we begrijpen allen wat hij bedoeld. In zijn boek 'De beste columns" verwoordt hij dit zelf heel fraai."Maar Ben…Dit is toch algemeen bekend?'Tegenover Ben zit een gerespecteerd hoogleraar. Ben had hem net verteld wat hij zoal doceert in zijn trainingen. "Voor een psycholoog of trainer zal dit toch niet nieuw zijn?", waarbij het woord nieuw het criterium zou moeten zijn. Het antwoord van Ben is even helder als praktisch: "Wat heb je aan een nieuwe theorie over verandering of leiderschap die niet werkt? Schrijvers en trainers op het gebied van werk en management zouden zich veel meer moeten afvragen of een gepresenteerde aanpak ook echt doet wat ie belooft. Het gaat om een aanpak die werkt! "
Ben heeft ons kunnen overtuigen dat zijn inzichten zo waar zijn als een koe! Het is bovendien een feest om zijn,  aan alle deelnemers bovengenoemd geschonken, boek te lezen. Met dank aan Ben Tiggelaar!

Na deze fantastische lezing werd er nog volop nagepraat en geborreld door leden van het OCG, maar ook door andere belangstellenden uit "ondernemend Zeeland". We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde jubileumbijeenkomst, in het kader van 25 jaar OCG, of zoals de oost Groningse vader van Ben zou zeggen: Kon minder".